Flow

Flow

Flow, in het Nederlands "Debiet" genoemd, wordt gebruikt om aan te geven hoeveel er van iets stroomt per tijdsinterval. Het kan hierbij gaan om zowel gassen, vloeistoffen en vaste stoffen. De hoeveelheid wordt daarbij meestal uitgedrukt in massa zoals kilogram en gram of in volume zoals liters en kubieke meter (m3). De tijdsinterval wordt meestal uitgedrukt in uren, minuten of seconden. Door de massa of het volume te delen door de tijd krijg je de flow in bijvoorbeeld kubieke meter per uur (m3/u of m3/h), liter per minuut (l/m of lpm) of kilogram per seconde (Kg/s).
Met behulp van de flow kun je bijvoorbeeld berekenen hoelang het duurt om iets te vullen. Een voorbeeld: Margo wil een zwembadje vullen omdat het zo'n lekker weer is, in het bad moet 800 liter water, en uit de tuinslang komt 18 liter per minuut. Het bad zit dan na 3 kwartier vol: 800 liter gedeeld door 18 liter per minuut = 44,44 minuten; kan ze ondertussen lekker wat anders doen.
Een andere manier om flow te gebruiken is bij het mengen. Veel tuingereedschap werkt op mengsmering, benzine waar olie in vermengd zit. Om dit "thuis"te maken giet men een afgemeten hoeveelheid olie bij een jerrycan benzine en zal men moeten schudden. Zo doen ze dat in de fabriek natuurlijk niet. Dan gebruik je 2 pompen, uit de ene komt benzine en uit de andere de olie. Deze pompen sluit je dan aan op een statische menger (een buis waar het gemengd uit komt) en als de pompen in een goede verhouding pompen, bijvoorbeeld 10 l/m olie en 250 l/min benzine, dan komt er de hele dag mengsmering uit zonder dat er iemand moe wordt van het schudden ;-)


Omrekenen:


1 l/m = 0,06 m3/h
1 m3/h = 16,67 l/m
1 l/s = 60 l/m
1 l/s = 3,6 m3/h
1 l/m = 0,016 l/s
1 m3/h = 0,278 l/s